Symboly ve špercích

 

Šperky provází lidskou kulturu od nepaměti. Kromě ozdobné funkce však často vyjadřují důležitou symboliku, se kterou se jejich nositel ztotožňuje. Přemýšleli jste někdy o tom, jakými symboly jsou tyto memorabilie obdařeny? Jaké mají tajné schopnosti a co mohou prozradit? Pojďme se v tomto textu podívat na ty nejoblíbenější symboly, které provází šperkařství. 

Pokud se nad tématem zamyslíte, zjistíte, že vás napadne skutečně pestrá škála možných symbolů. Na prvním místě se zřejmě umístí ty, jejichž význam je na první pohled zřetelný. Třeba symbol srdce je neodmyslitelně spojen s láskou; anděl, andělská křídla nebo kříž zase představují spojení s křesťanstvím a mají primární cíl chránit majitele amuletu.

 

 

 

Samotné symboly však nejsou jen konkrétní tvary, často je představují různé geometrické tvary – jasné úhly, rovné linie nebo dokonalé kruhy. Tato elegance se ve špercích snoubí s tolik populárním minimalismem, díky čemuž přitahují pozornost nejen designérů, ale též kupujících. Nejčastěji u takových klenotů najdeme symboly kruhu (věčnost, nezničitelná jednota, dokonalost), trojúhelníku (lze interpretovat jako tělo-mysl-duše, minulost-přítomnost-budoucnost), resp. obráceného trojúhelníku (symbolizuje ženský princip).

 

 

 

Velkou oblíbenost si pro svoji variabilní možnost výkladu získal přívěšek s obrácenou osmičkou vyjadřující nekonečno. Lze jej totiž vykládat jako symbol časově neohraničeného okamžiku – tedy bezmezné lásky, přátelství, ale i jednoty, případně dokonalosti. Historie symbolu sahá až do starověkého světa, pro jehož obyvatele představoval věčně se opakující začátek.

 Pokud chceme obdarovat někoho blízkého, často sáhneme po klenotu se znamením zvěrokruhu. Astrologie je vysoce populární a mnoho lidí věří na charakteristiku znamení. Šperkem s odpovídajícím znamením nositel projevuje specifickou energii a reprezentuje vlastnosti, se kterými souzní. 

Významné místo ve šperkařství má snaha přinést svému nositeli štěstí – jako typické talismany se považuje čtyřlístek nebo podkova. Šperk s tímto přívěskem se často dává jako podpora na životní cestě nebo ochrana před negativní energií.

 

 

 

Mnoho z nás fascinuje pohled na noční oblohu. Proto designéři často navrhují šperky s motivy hvězd nebo měsíce. Tyto talismany se hodí pro snícího člověka a vyjadřují nekonečné a neznámé. Naproti tomu slunce, které uctívaly dávné civilizace, symbolizuje hlavní zdroj energie a znovuzrození.

 

 

 

Svoji nezastupitelnou úlohu mezi oblíbenými symboly představují i zvířata, jež zpravidla odrážení charakter jejich nositele. Zřejmě nejčastějším a nejoblíbenějším amuletem je kočka (symbolizuje nezávislost, půvab, ženskost, moudrost, intuici; současně lze kočku považovat za talisman proti zlému oku). Pokud bude mít navíc zdviženou tlapku, bude podle pověr přitahovat bohatství a štěstí. 

 

 

Velmi oblíbeným přívěskem je též kůň reprezentující pohyb, vitalitu, svobodu, ušlechtilost a inteligenci. Neméně oblíbené jsou také šperky s znázorňující bájného jednorožce, jehož úkolem je přitahovat do života novinky, osoby a události a pomocí „magie” ničit bariéry.

Motýlek symbolizuje ladnost, lehkost, kouzlo a vyrovnanost. Je to symbol naplnění tužeb. Předpokládá se, že takový přívěsek je nejvhodnější pro ty, kteří chtějí žít bezstarostný život. Šperky s obrazem motýla si přitom často vybírají lidé, kteří se nebojí změn a vědí, jak překonávat obtíže i v těch nejtěžších chvílích.

 

 

 

Své místo ve šperkařství si právoplatně vydobyli i zástupci flóry. A není se čemu divit. Pro šperkaře je příroda hlavním zdrojem inspirace a současně jde o motivy velmi oblíbené napříč všemi generacemi. Například stromy reprezentují život a plodnost – nejběžnějším symbolem ve šperkařství je pak strom života. Toto znamení je odpradávna považováno za talisman rodiny, přičemž svému majiteli dodává rovnováhu a harmonii.

Květiny často slouží jako symbol vitality, mládí, krásy, svěžesti a půvabu. Každá květina má navíc svůj vlastní význam – tak například konvalinka připomíná první lásku (bohužel i tu neopětovanou), pomněnka je symbolem věrnosti, orchidej vyjadřuje ženskost a smyslnost, fialka symbolizuje skromnost a lilie je synonymem pro ušlechtilost a čistotu.

 

 

→ Objevte další šperky